Natuurlijke cosmetica en de zeer gevoelige huid: de do’s en don’ts

  • Geplaatst op
Natuurlijke cosmetica en de zeer gevoelige huid: de do’s en don’ts

Als je een zeer gevoelige huid hebt is de zoektocht naar de juiste verzorgingsproducten vaak niet makkelijk. Door natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken ga je al heel wat ingrediënten uit de weg die je huid geen goed doen. Zo staan synthetische geur- en kleurstoffen en synthetische oliën erom bekend dat ze de huid kunnen irriteren. Maar ook met natuurlijke verzorgingsproducten zit je niet altijd safe. Daarom vertel ik je in dit artikel de do’s en don'ts bij een zeer gevoelige huid.

Don'ts

Ook natuurlijke verzorgingsproducten bevatten vaak ingrediënten waar jouw extreem gevoelige huid niet blij van wordt. Zo bevatten natuurlijke verzorgingsproducten heel vaak etherische oliën. Met een zeer gevoelige huid doe je er goed aan etherische oliën zoveel als mogelijk te vermijden. Zeker als je in de ingrediëntenlijst alleen ‘parfum’ of ‘etherische oliën’ ziet staan en je dus niet weet welke etherische oliën er in dit product zitten.

Vermijd ook alcoholsoorten die de huid kunnen uitdrogen en irriteren. Deze alcoholsoorten staan in de ingrediëntenlijst onder de namen: alcohol, alcohol denat., ethyl alcohol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol, ethanol en methanol (als ze onderaan in de ingrediëntenlijst staan is de concentratie zo laag dat het geen probleem vormt). Er zijn echter ook alcoholen die juist vocht in de huid vasthouden. Dit worden ook wel vette alcoholen genoemd en zijn te vinden onder de namen cetyl alcohol, cetearyl alcohol, behenyl alcohol myristyl alcohol en stearyl alcohol.

Ingrediënten als lavendel, tea tree, mintachtige stoffen, citrusachtige stoffen en kamfer staan erom bekend dat ze de huid kunnen irriteren. Voor een compleet overzicht van ingrediënten die je beter kunt vermijden, is dit artikel van Jetske Ultee een uitkomst.



Do's

De natuur biedt ons gelukkig ook heel wat ingrediënten die je zeer gevoelige huid kalmeren en verzachten en ervoor zorgen dat je huid weer gezond wordt en blijft. Ingrediënten die goed zijn voor de gevoelige huid zijn onder andere:

- aloë vera (Aloe Barbadensis)
- groene thee (Camellia Sinenis of Camellia Oleifera)
- niacinamide
- zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra)
- kamille (Chamomilla Recutita of Matricaria Recutita)
- calendula (Calendula Officinalis)
- Sacha inchi (Plukenetia volubilis)
- squalaan (Sqalane)
- sheabutter (Butyrospermum parkii)

 

Natuurlijk is het belangrijk dat de huidverzorging die je gebruikt goed bij je huidconditie past. Het is echter net zo belangrijk dat je huidverzorging ook bij je huidtype past. Een (zeer) gevoelige huid is een huidconditie, maar naast een huidconditie heb je ook een huidtype: vet, droog, gecombineerd of normaal. Gebruik je bijvoorbeeld te vette producten als je een vet huidtype hebt, dan raken je poriën verstopt. Als je een droge huid hebt en je gebruikt producten die je huid niet genoeg voeden, dan kun je last krijgen van jeuk, een trekkerig gevoel en een doffe huid.

Je hebt vast wel gemerkt dat factoren als stress, slaaptekort, voeding, hormonale veranderingen, medicijngebruik en weersomstandigheden een negatieve invloed op je huid kunnen hebben. Neem daarom op tijd je rust, eet gezonde voeding die rijk is aan gezonde vetzuren en antioxidanten en bescherm je huid goed tegen zon, kou en droge lucht.

Als je eenmaal de juiste verzorgingsproducten voor je huid gebruikt, dan kan het overigens wel zo’n zes weken duren voordat het effect zichtbaar is. De eerste tijd verergeren de symptomen zich soms zelfs. Dit is een teken dat de huid afvalstoffen uitscheidt en dat de huidstofwisseling weer actief wordt.


Een overzicht met natuurlijke gezichtsverzorging voor de zeer gevoelige huid vind je hier.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »