I+M Natuurcosmetica

Natuurlijke cosmetica die eerlijk, biologisch en vegan is. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch bestaat het en het draagt de naam I+M Natuurcosmetica.

Het begin van I+M Natuurcosmetica wordt gekenmerkt door drie begrippen: pioniersgeest, idealisme en liefde voor de natuur en voor mensen. In het jaar 1978 ontwikkelde en produceerde Inge Stamm de eerste I+M huidverzorgingsproducten als alternatief voor de destijds gebruikelijke cosmetica. Ze gebruikte natuurlijke ingrediënten en besloot af te zien van omverpakkingen. Inge Stamm was opgeleid tot drogist, verloskundige en natuurgeneeskundige, wat leidde tot een diep inzicht van de werking van de natuur op de mens. Tijdens de oprichtingsfase van I+M werkte Inge Stamm ’s nachts gewoon als verloskundige. ’s Morgens kwam ze dan naar de fabriek en sliep daar een paar uur op een veldbed, om daarna de productie te leiden. De eerste producten waren al zeer geliefd en Inge Stam besloot om met haar vriendin Monika Berg een bedrijf te beginnen. De naam I+M staat dan ook voor Inge en Monika.

In 1978 was een ecologische en duurzame levensstijl nog een maatschappelijke uitzondering en de zoektocht naar natuurlijke, ecologisch geteelde grondstoffen was een uitdaging.

In het jaar 2000 besloot Inge Stamm de dierlijke grondstoffen (honing en bijenwas) weg te laten uit de producten en voortaan alleen nog veganistische cosmetica te produceren. Vanaf 2007 gaf Inge Stamm samen met Jörg von Kruse en Bernhard von Glasenapp, twee ecologische activisten, vorm aan de verdere ontwikkeling van I+M Natuurcosmetica.

In 2013 gaat Inge Stamm welverdiend met pensioen. De ecologische en veganistische claims die tot dan toe gelden, worden aangevuld door een ondernemingsconcept wat nog meer op duurzaamheid en welzijn is gericht. “De visie van een duurzame economie, die ons milieu en natuurlijke hulpbronnen behoudt, kan alleen succesvol zijn als wij naast een goede omgang met de natuur ook de structuren van de economie veranderen: weg van egoïsme en concurrentie, naar een eerlijk, menselijk samenleven waarin het welzijn van iedereen belangrijk is” aldus Jörg von Kruse.

Overeenkomstig dit motto ontstaat in 2014 met een nieuw productdesign ook de drieklank FAIR ORGANIC VEGAN. Organic en Vegan was het bedrijf al, maar sinds 2014 draagt I+M Natuurcosmetica ook bewust bij aan een eerlijkere wereld. Al in 2014 opende I+M in Zambia het eerste vrouwenhuis van het land, ondersteunt met 40% van de winst. Met betrekking tot de winstverdeling ligt de focus van I+M Natuurcosmetica bij de ‘FAIR-gedachte’.

De winst wordt als volgt verdeeld:
20% gaat naar een sociaal project waarvoor I+M hoofdverantwoordelijk is
20% gaat naar kleine, nog in opbouw zijnde ecologisch-sociale projecten
20% wordt in gelijke delen onder de medewerkers verdeelt
20% wordt in het bedrijf geherinvesteerd om groei en innovatie te bevorderen
20% wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd of opnieuw in het bedrijf geïnvesteerd wanneer de situatie daarom vraagt

De producten van I+M Natuurcosmetica hebben het BDIH-keurmerk en het Vegan Society-keurmerk. 

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »