Alles over de keurmerken op natuurlijke cosmetica
- Geplaatst op
Keurmerken zorgen voor duidelijkheid en transparantie bij het kopen van natuurlijke cosmetica. Maar dan is het natuurlijk wel van belang dat je weet wat deze keurmerken inhouden. Dankzij onderstaand overzicht hebben de keurmerken voor jou geen geheimen meer!
De keurmerken staan op alfabetische volgorde.
BDIH
Het BDIH-keurmerk is een Duits keurmerk dat al sinds 2001 bestaat. Fabrikanten die hun cosmetica willen laten certificeren volgens de het BDIH-keurmerk mogen alleen gebruik maken van natuurlijke grondstoffen, plantaardige oliën, wassen en vetten, kruidenextracten en essentiële oliën. De natuur moet zo min mogelijk gestoord worden tijdens het proces van teelt en oogst van de grondstoffen. Manipulatie en/of modificatie van producten wordt afgewezen. Het omvormen van de grondstoffen naar cosmetica moet zorgvuldig gebeuren en met zo weinig mogelijk chemische processen. Het gebruik van herwinbare en afbreekbare grondstoffen heeft de voorkeur, omdat de invloed op het milieu ervan veel lager is.
De BDIH heeft de volgende richtlijnen opgesteld:
- De grondstoffen van plantaardige oorsprong moeten zoveel als mogelijk komen van gecontroleerde biologische landbouw.
- Er mag niet getest worden op dieren. Dit geldt voor zowel de productie, de ontwikkeling en het testen van de eindproducten.
- Het is verboden om grondstoffen te gebruiken die afkomstig zijn van dode dieren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld nertsenolie, vetten van marmotten en andere dierlijke vetten en dierlijk collageen.
- Enkel ingrediënten die verkregen worden uit natuurlijke materialen zoals vetten, oliën, wassen, lecithinen, lanoline, suikers en eiwitten mogen gebruikt worden. De toegelaten chemische verwerkingsprocessen zijn gelimiteerd en duidelijk omschreven.
- Het gebruik van synthetische kleurstoffen, synthetische geurstoffen, siliconen, paraffine en aardolieproducten wordt afgewezen.
Om de producten te conserveren en ervoor te zorgen dat ze microbiologisch veilig zijn, mogen enkele natuur identieke conservatoren gebruikt worden. Dat zijn onder andere benzoëzuur, salicylzuur en benzyl alcohol. Als deze conservatoren gebruikt worden moet dit duidelijk vermeld worden op de verpakking.
Het is verboden om grondstoffen, materialen of eindproducten te desinfecteren via radioactieve straling.
Natuurcosmetica mag alleen biologische genoemd worden, wanneer minstens 95% van het totaal aan ingrediënten biologisch is.
Een neutraal controle orgaan controleert of er aan deze criteria wordt voldaan.
Bio-keurmerk (Europees)
Producten met het Europese bio-keurmerk zijn eenvoudig te herkennen aan het groene of zwarte blaadje met de sterren. Het Europees bio-keurmerk garandeert dat het product voldoet aan de Europese richtlijnen voor milieu en dierenwelzijn. Minimaal 95% van de bestanddelen zijn biologisch. Voor alle verpakte producten die gemaakt zijn binnen de Europese Unie en de naam ‘biologisch’ willen dragen, moeten dit keurmerk aangevraagd worden. Dit keurmerk geld niet voor cosmetica, maar wel voor biologische oliën (bijv. Tasty Skincare).
Ieder land binnen de Europese Unie heeft een organisatie aangewezen die het bio-keurmerk beheert en toekent aan producten. In Nederland is Skal door de overheid als enige organisatie aangewezen om het keurmerk te beheren en toe te kennen.
CosmeBio
CosmeBio is een Franse beroepsorganisatie voor producenten van natuurcosmetica. Deze beroepsorganisatie geeft twee verschillende keurmerken uit, een Bio-keurmerk en een Eco-keurmerk.
Het Cosmebio Bio-keurmerk staat voor:
- Minimaal 95% natuurlijke ingrediënten of ingrediënten van natuurlijke oorsprong
- Minimaal 95% van de plantaardige ingrediënten zijn biologisch
- Minimaal 10% van het product bestaat uit biologische ingrediënten
Het Cosmebio Eco-keurmerk staat voor:
- Minimaal 95% natuurlijke ingrediënten of ingrediënten van natuurlijke oorsprong
- Minimaal 50% van de plantaardige ingrediënten zijn biologisch
- Minimaal 5% van het product bestaat uit biologische ingrediënten
Er zijn strenge normen voor biologisch afbreekbaarheid van de producten en de toxiciteit van de producten voor het waterleven. Nanotechnologie is verboden, net als sommige ingrediënten (waaronder parabenen en genetisch gemodificeerde ingrediënten).
Fabrikanten worden door CosmeBio verplicht een duurzaamheidsplan op te stellen met daarin aandacht voor het afvalbeheer en het water- en energieverbruik.
Of er aan deze criteria voldaan wordt, wordt gecontroleerd door Ecocert.
Cosmos
Cosmos staat voor COSMetic Organic Standaard en is een Europese standaard voor natuurlijke en biologische cosmetica. Het is ontwikkeld door vijf grote Europese certificeringsorganisaties: BDIH (Duitsland), Ecocert (Frankrijk), CosmeBio (Frankrijk), ICEA (Italië) en Soil Association (Groot Brittannië). Het keurmerk wordt nu gebruikt in combinatie met één van de andere keurmerken, maar het is de bedoeling dat Cosmos de andere keurmerken gaat vervangen. Het Cosmos keurmerk is ontwikkeld om één duidelijk keurmerk te gebruiken, in plaats van vijf verschillende keurmerken. Maar omdat de onderhandelingen over Cosmos maar liefst zes jaar duurden, is een aantal cosmeticaproducenten uit frustratie een eigen keurmerk begonnen onder de naam NaTrue.
Cosmos verdeeld de ingrediënten die in cosmetische producten gebruikt worden in vijf categorieën en heeft voor iedere categorie gespecificeerde eisen gesteld. Voor de productie en de verpakkingen geldt dat er in alles rekening met het milieu gehouden dient te worden.
Cosmos heeft twee keurmerken ontwikkeld: Cosmos Organic en Cosmos Natural.
- Cosmos Organic: Voor het Organic keurmerk moet minimaal 20% van het totale product biologisch zijn. Water of ingrediënten van minerale oorsprong kunnen nooit biologisch zijn. Onder andere voor producten die na gebruik weer afgespoeld worden of die voor minimaal 80% uit mineralen bestaan geldt dat minimaal 10% van het totale product biologisch moet zijn. Bovendien moet 95% van alle plantaardige, dierlijke of microbiologische ingrediënten (die niet chemisch bewerkt zijn, maar fysisch) van biologische kwaliteit zijn.
- Cosmos Natural: Voor Cosmos Natural is geen vast aandeel van biologische ingrediënten vereist. Voor 24 ingrediënten (waaronder sheabutter, jojoba olie en zonnebloem olie) geldt echter dat ze in ieder geval biologisch moeten zijn als ze fysisch verwerkt worden.
De naleving van de Cosmos standaard wordt gecontroleerd door diverse onafhankelijke controle-organisaties.
Demeter
De cosmetica richtlijnen van Demeter zijn onderdeel van de Demeter-richtlijnen voor landbouw, verwerking, verpakkingen en etikettering. Ze gelden wereldwijd als de meest consequente voorschriften voor hoogwaardige biologische producten. Cosmetica met het Demeter-keurmerk staat voor zeer goed te verdragen, duurzame verzorgingsproducten van biologisch-dynamische Demeter-grondstoffen en een duurzame, principiële verwerking.
Het keurmerk wordt beheerd door de stichting Demeter die onderdeel is van een internationaal netwerk van biologisch-dynamische agrariërs. Voor Nederland en Vlaanderen is de Stichting Demeter houder van het Demeter-keurmerk.
Cosmetica producten die het oranje Demeter-keurmerk dragen bevatten altijd minimaal 90% Demeter-grondstoffen en zijn 100% natuurlijk. De producten hebben een hoge biologische afbreekbaarheid. De grondstoffen zijn van zeer goede kwaliteit door de biologisch-dynamische productie. Zorgvuldige verwerking van de ingrediënten zonder chemisch-synthetische toevoegingen. Absolute transparantie in de declaratie. De verpakkingen worden beoordeeld op milieu- en kwaliteitsaspecten. De producten zijn dierproefvrij.
De controle gebeurt door onafhankelijke, erkende controle-organisaties. De richtlijnen van het Demeter-keurmerk worden ieder jaar geëvalueerd via een zelfevaluatie en daarna volgt nog een evaluatiegesprek met twee collega’s.
Ecocert
Ecocert is een Franse controle- en certificeringsorganisatie en heeft een keurmerk voor natuurlijke en biologische cosmetica. De producten met een Ecocert-keurmerk moeten voor een deel uit biologische ingrediënten bestaan. Er mogen enkel natuurlijke grondstoffen gebruikt worden, waaronder plantaardige oliën, vetten, kruidenextracten en etherische oliën. Voor alle Ecocert producten geldt dat de producten gemaakt moeten zijn via een milieuvriendelijk proces en met duurzame grondstoffen. Dierproeven, nanotechnologie en genetisch gemodificeerde ingrediënten zijn niet toegestaan.
Ecocert heeft twee keurmerken ontwikkeld: Organic Cosmetic (Cosmétique Biologique) en Natural Cosmetic (Cosmétique Écologique).
- Ecocert Organic Cosmetic geeft aan dat het eindproduct voor minimaal 10% biologisch is en 95% van de plantaardige ingrediënten moet 95% biologisch zijn.
- Ecocert Natural Cosmetic geeft aan dat het eindproduct voor minimaal 5% biologisch is en dat 50% van de plantaardige ingrediënten biologisch is.
EcoControl
Het EcoControl-keurmerk garandeert dat alle biologische ingrediënten in een product zijn gecontroleerd en gecertificeerd.
EKO
Het EKO-keurmerk staat op gecontroleerd biologische producten. Producenten kunnen dit keurmerk naast het Europees bio-keurmerk voeren. Het EKO-keurmerk heeft als meerwaarde boven het Europees bio-keurmerk dat het garandeert dat de producent extra inspanningen doet op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een lager energieverbruik, respectvol ondernemen en beter afbreekbare verpakkingen.
ICADA
Het ICADA-keurmerk garandeert dat het product enkel natuurlijke ingrediënten bevat. De meeste grondstoffen moeten uit de plantenwereld komen, ondersteund door minerale en dierlijke grondstoffen. Het ICADA-keurmerk is alleen beschikbaar voor authentieke natuurcosmeticabedrijven.
IHTK
IHTK staat voor Internationalen Herstellerverbands gegen Tierversuche in der Kosmetik, ofwel Internationale Producentenvereniging tegen dierproeven voor cosmetica. Het keurmerk bestaat sinds 1979 en staat voor producten die tijdens het productieproces en als eindproduct niet op dieren getest zijn. Bovendien mogen er geen grondstoffen gebruikt worden die na 1 januari 1979 voor het eerst op dieren getest werden. Ook mogen geen grondstoffen gebruikt worden die verkregen worden door het mishandelen van dieren of waarvoor de dieren gedood worden (bijv. zijde, nerzenolie en karmijn). De producent mag niet financieel afhankelijk zijn van andere bedrijven die dierproeven uitvoeren of opdracht geven tot dierproeven. De producten moeten een gedetailleerde grondstoffenlijst afgeven met informatie over de leveranciers.
Leaping Bunny
Het Leaping Bunny-keurmerk staat voor dierproefvrije cosmetica en schoonmaakmiddelen. Om het Leaping Bunny-keurmerk te krijgen, moet een bedrijf garanderen dat er geen dierproeven plaatsvinden voor alle ingrediënten afzonderlijk en voor het eindproduct. Het bedrijf moet jaarlijks controleren dat de ingrediënten niet op dieren getest worden en deze controle moet door een onafhankelijke organisatie goedgekeurd worden.
NaTrue
NaTrue is een internationale non-profit organisatie en het strengste internationale keurmerk voor natuurlijke cosmeticaproducten. Het woord NaTrue is een samenvoeging van de woorden ‘Nature’ en ‘True’. Het is het enige keurmerk waarbij je zeker weet dat kunstmatige ingrediënten niet toegestaan zijn, de producten moeten 100% natuurlijk zijn. Het NaTrue-keurmerk geeft ook inzicht in de mate waarin gebruik is gemaakt van biologisch geteelde ingrediënten.
Om meer inzicht te geven in de kwaliteit van de producten, hanteert NaTrue een driesterrensysteem:
*** |
Biologische cosmetica. Bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. Minimaal 95% hiervan is afkomstig van gecontroleerde biologische teelt. |
** |
Natuurlijke cosmetica met biologische ingrediënten. Bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. Minimaal 70% hiervan is afkomstig van gecertificeerde biologische productie en/of van gecontroleerde wildpluk. |
* |
Natuurlijke cosmetica. Bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. |
Bij veel producten is water een belangrijk of zelfs het belangrijkste ingrediënt. Omdat water nooit van biologische kwaliteit kan zijn, hebben deze producten altijd het NaTrue-label met één ster (ook al is het grootste deel van de overige ingrediënten van biologische kwaliteit).
De wetenschappelijke commissie van NaTrue bewaakt de criteria, terwijl onafhankelijke certificeringsorganisaties beoordelen of de cosmeticaproducten aan deze criteria voldoen.
Soil Association
Soil Association is een Brits keurmerk voor biologische food en non-food producten. Het is vergelijkbaar met het Europese bio-keurmerk en het Nederlandse EKO-keurmerk.
Het Soil Association-keurmerk garandeert dat:
- Het product bevat geen kunstmatige kleur- en geurstoffen, siliconenoliën of genetisch gemodificeerde ingrediënten
- Het product is gemaakt volgens de hoogste normen voor kwaliteit en integriteit, met een minimale impact op het milieu
- Het product is niet getest op dieren
- De claims op het product zijn onafhankelijk bevestigd
- Het bedrijf hecht grote waarde aan veiligheid, duurzaamheid en eerlijkheid
USDA Organic
Het USDA Organic-keurmerk is een keurmerk voor biologische producten en wordt verstrekt door het Amerikaanse ministerie van landbouw (United States Department of Agriculture). Usda Organic is vergelijkbaar met het Europese bio-keurmerk en het Nederlandse EKO-keurmerk. Dit keurmerk is echter niet alleen op voeding te vinden, maar ook op cosmetica. Cosmetica wordt aan even strenge kwaliteitseisen onderworpen als voeding.
Alle producten met biologische ingrediënten zijn door USDA in drie groepen verdeelt, waarvan er maar twee het USDA Organic-keurmerk mogen dragen.
- Op een product met minimaal 70% biologische ingrediënten mag ‘gemaakt met biologische ingrediënten’ staan.
- Een product met minimaal 95% biologische ingrediënten mag zich biologisch noemen en mag het keurmerk dragen.
- Een product met 100% biologische ingrediënten mag zich ‘100% organic’ noemen en mag ook het USDA Organic-keurmerk dragen.
Usda Organic wordt onafhankelijk gecontroleerd.
Vegan
Het Vegan logo is onderdeel van het internationale ‘Vegan Trademark’ en is een keurmerk van de Engelse Vegan Society. Producten met dit keurmerk zijn vrij van dierlijke ingrediënten en bij de productie en ontwikkeling van het product zijn geen materialen van dierlijke herkomst gebruikt. De producten met het Vegan-keurmerk zijn vrij van dierproeven.