Waarom natuurlijke cosmetica de beste keus is

  • Geplaatst op
Waarom natuurlijke cosmetica de beste keus is

Onze huid is een bijzonder orgaan met vele functies. Eén van die functies is het afscheiden en opnemen van stoffen. Het is dus belangrijk dat de stoffen die met je huid in contact komen je huid en gezondheid respecteren. Daarom kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke cosmetica. Maar is natuurlijke cosmetica echt beter dan conventionele cosmetica? Zes redenen waarom natuurlijke cosmetica de beste keus is.

Minder kans op huidirritaties en allergieën

De belangrijkste oorzaken van huidirritaties en allergieën zijn synthetische geurstoffen en conserveringsmiddelen. Dankzij de natuurlijke ingrediënten verdraagt de huid natuurlijke cosmetica wezenlijk beter dan conventionele cosmetica. Natuurlijke cosmeticaproducten geven zelden huidirritaties en allergieën. Ook op natuurlijke cosmetica kun je allergisch reageren. Er is echter wel een verschil: bij een allergische reactie op natuurlijke cosmetica gaat het altijd om een contactallergie. Als je weet welk ingrediënt de oorzaak is van de allergische reactie is de oplossing eenvoudig: vermijd dit ingrediënt. De huidirritatie zal vanzelf verdwijnen. Alle ingrediënten in natuurlijke cosmetica worden door het lichaam afgebroken en niet opgeslagen. Dit in tegenstelling tot de synthetische ingrediënten in conventionele cosmetica. Voordat ons lichaam een verdedigingsstrategie tegen een synthetisch allergeen heeft ontwikkeld bevinden de stoffen zich al in ons lichaam en hopen daar op. Synthetische stoffen worden niet of slechts met moeite afgebroken. Pas na verloop van tijd worden allergieën voor synthetische ingrediënten zichtbaar. En van veel van deze synthetische geurstoffen en conserveringsmiddelen bestaat het vermoeden dat ze kankerverwekkend zijn.
 
 

De ingrediënten bevatten een grote hoeveelheid aan werkzame stoffen

Een groot voordeel van natuurlijke cosmetica is dat de ingrediënten in hun natuurlijke samenstelling gebruikt worden en niet, zoals bij conventionele cosmetica, als geïsoleerde stof. De ingrediënten in natuurlijke cosmetica bevatten van nature een grote hoeveelheid aan werkzame stoffen. Deze stoffen werken synergetisch (samen werken ze effectiever dan apart). Hierdoor is de werking van de ingrediënten evenwichtiger en gelijkmatiger.  
 
 

Geen bedenkelijke synthetische ingrediënten

Er zijn heel wat ingrediënten in conventionele cosmetica die omstreden zijn. Denk daarbij aan parabenen, ftalaten, minerale oliën en synthetische geurstoffen. Deze ingrediënten schaden je gezondheid vaak meer dan dat ze wat goeds voor je doen. En de natuur biedt ons honderden prachtige ingrediënten die onze huid gezonder en mooier maken. Waarom zou je voor schadelijke synthetische ingrediënten kiezen als de natuur ons alles te bieden heeft wat onze huid nodig heeft?
 
 

Natuurlijke cosmetica respecteert het biologisch evenwicht van de huid

Synthetische ingrediënten kunnen, vooral bij langdurig gebruik, het natuurlijke evenwicht van de huid verstoren. Hierdoor kan de huid bijvoorbeeld plotseling extreem gevoelig, onrustig of droog worden. Een huid die in balans is kan zichzelf bijzonder goed gezond en mooi houden. Het doel van natuurlijke cosmetica is dan ook om het natuurlijke evenwicht van de huid te behouden en versterken. Het stimuleert de zelfregulerende krachten van de huid en ondersteunt de natuurlijke functies.
 
 

Het is minstens net zo effectief als conventionele cosmetica

Natuurlijke cosmeticaproducten werken anders dan conventionele cosmetica, maar zijn minstens zo effectief. Synthetische ingrediënten als vaseline lijken je huid misschien mooier en zachter te maken, maar ze camoufleren slechts het probleem. De natuur heeft ons geweldig veel ingrediënten te bieden die echt wat voor onze huid doen. Op het gebied van natuurlijke cosmetica wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan. En voortdurend worden nieuwe werkzame stoffen van planten ontdekt die de huid helpen zo goed mogelijk te functioneren. 
 
 

Uit liefde voor het milieu

Natuurlijke cosmeticaproducten zijn minder belastend voor het milieu dan conventionele cosmeticaproducten. De ingrediënten zijn vaak grotendeels afkomstig van biologische landbouw en zijn biologisch afbreekbaar. Bij het maken van chemische stoffen komen veel gifstoffen vrij die het milieu verontreinigen. Maar niet alleen tijdens het productieproces wordt het milieu belast, sommige chemische ingrediënten zijn zelf ook schadelijk voor het milieu. Denk aan micro beads (plastic deeltjes in o.a. scrubs en tandpasta) die het waterleven beschadigen. Natuurlijke cosmeticaproducten zijn vaak ook op milieuvriendelijke wijze verpakt. Zo wordt er geen drijfgas gebruikt en zijn verpakkingen vaak recyclebaar.
Ook op sociaal gebied proberen veel natuurlijke cosmeticamerken een positieve bijdrage te leveren. Merken als Primavera, PHB Ethical Beauty en Weleda zijn bijvoorbeeld actief bezig met sociale duurzaamheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »