Alles over hydrolaten

  • Geplaatst op
Alles over hydrolaten

Grote kans dat je nog nooit van hydrolaten gehoord hebt. En dat is jammer, want het zijn veelzijdige producten met een rijkdom aan inhoudsstoffen. Bovendien zijn ze voor iedere huid geschikt, ook de gevoelige huid. Na het lezen van dit artikel weet je alles over hydrolaten en wat ze voor jouw huid kunnen betekenen.

Algemene informatie:

Hydrolaten (ook wel hydrosol, bloemenwater of plantenwater genoemd) zijn een bijproduct van het productieproces van etherische oliën. Etherische oliën en hydrolaten worden door middel van stoom aan de plant onttrokken. Tijdens het distillatieproces ontstaat een waterdamp met alle oplosbare bestanddelen van de plant. Nadat de waterdamp is afgekoeld en opgevangen bestaat het destillatiewater uit twee delen. Het overgrote deel van de etherische olie (vetoplosbaar) verbindt zicht niet met het water en blijft drijven. De rest van het water is het hydrolaat (wateroplosbaar). De etherische olie wordt afgeroomd en wat overblijft is het hydrolaat.

Hydrolaten bevatten een rijkdom aan inhoudsstoffen en hebben daardoor een therapeutische werking. Ze zijn geneeskrachtig, verkoelend, ontstekingsremmend en hydraterend. Hydrolaten helpen de zuurgraad van de huid te herstellen en zijn daardoor ideaal als tonic na de reiniging van de huid. Bovendien verbeteren hydrolaten de afweer van de huid tegen schadelijke microben. Door de zachte werking zijn hydrolaten ook geschikt bij kinderen, zwangeren en ouderen. Bij warmte zijn hydrolaten heerlijk om de huid te verfrissen.

 

Bekende hydrolaten:

Er zijn hydrolaten van diverse planten, hierbij meer informatie over de hydrolaten die Natuurlijk ZUIVER verkoopt:
 



Rozen hydrolaat Beter bekend als rozenwater. Wordt gewonnen door de destillatie van de bloemblaadjes van de roos. Het kalmeert, hydrateert, tonifieert en werkt ontstekingsremmend en celvernieuwend. Ondanks de intensieve werking is rozenhydrolaat mild voor de huid en daardoor ook zeer geschikt voor de gevoelige huid en de babyhuid. Rozenhydrolaat heeft een heerlijke weldadige rozengeur. 
(Let op dat je wel zuiver rozenwater/rozenhydrolaat koopt. Sommige producten heten dan wel rozenwater, het is geen zuiver rozenwater maar water met rozenolie (en vaak nog andere ingrediënten) erin).




Helicryse hydrolaat Helicryse wordt ook wel Immortelle genoemd. Helicryse hydrolaat is afkomstig van de destillatie van het bloeiende kruid. Het ontspant, versterkt en regenereert de huid. Stimuleert het herstellend vermogen van de huid en is zeer geschikt voor de rijpere huid. Het is een snelle eerste-hulp spray bij blauwe plekken, kneuzingen en wondjes. Het vermindert zwelling en verzacht direct. Helicryse hydrolaat heeft een warme, kruidige geur. 


 

Lavendel hydrolaat Afkomstig van de destillatie van de bloeiende toppen van de lavendelstruik. Het verzorgt, zuivert en reinigt de huid en werkt kalmerend en harmoniserend bij jeuk en huidirritaties. Geschikt voor alle huidtypen, maar speciaal voor de vette en onzuivere huid. Lavendel hydrolaat werkt verzachtend en verkoelend bij zonnebrand, na het ontharen en bij insectensteken. De geur is heel anders dan die van lavendelolie: kruidig, zoet en honingachtig. 


 
Sinaasappelbloesem hydrolaat Ook wel Oranjebloesemwater/-hydrolaat genoemd. Sinaasappelbloesem hydrolaat is bloemenwater uit de bloemetjes van de bittere sinaasappelboom (Neroli). Het verzorgt, hydrateert en verfijnd de huid. Sinaasappelbloesem werkt ontspannend en is ideaal bij mensen die bij spanning snel rode vlekken krijgen. Dankzij het licht samentrekkende effect is dit hydrolaat zeer geschikt voor de vette huid. Bij een droge huid is het aan te bevelen het sinaasappelbloesem hydrolaat te mengen met bijv. rozen hydrolaat. Met een zacht-bloemige, intrigerende geur. 




Pepermunt hydrolaat Afkomstig van destillatie van pepermuntbladeren. Het verkoelt, verfrist en verheldert. Het verzacht lichte hoofdpijn en misselijkheid en verfrist vermoeide, zware benen. Als gezichtstonic vooral geschikt bij een vette en/of onzuivere huid. Pepermunt hydrolaat heeft een zachte pepermuntgeur. 


 

Korenbloem hydrolaat Wordt gewonnen door distillatie van het bloeiende kruid. Het werkt kalmerend, verkoelend, regenererend en verzachtend. Bij roodheid (ook couperose) ontspant en verzacht het de huid. Zeer geschikt voor de rijpere en droge huid. Bij vermoeide, opgezwollen en geïrriteerde ogen zijn kompressen met korenbloem hydrolaat zeer effectief. Het ontspant en verfrist de ogen. Korenbloem hydrolaat heeft een verfijnde, zacht-bloemige geur. 



Kamille hydrolaat Bloemenwater van de bloemetjes van de kamille (echte kamille of Roomse kamille). Het verzacht, kalmeert en herstelt de huid en werkt ontstekingsremmend. Zeer geschikt bij een ontstoken, geïrriteerde of gevoelige huid (ook bij eczeem en dermatitis). Ook helpt het bij acne, rosacea, urticaria en spataders. Bij geïrriteerde of vermoeide ogen werkt een oogkompres met kamille hydrolaat verzachtend. Ideaal voor de huidverzorging van kinderen en baby’s (bij luieruitslag). Kamille hydrolaat heeft een zoete, kruidige geur.




Hamamelis hydrolaat Wordt gewonnen uit de bast, twijgen en/of bladeren van de toverhazelaar (Hamamelis Virginiana). Het heeft een sterkt adstringerende (samentrekkende) werking en is ideaal voor de onzuivere huid en de vette huid met grove poriën. Hamamelis verbetert de doorbloeding en versterkt de kleine bloedvaten, waardoor het ook als verfrissende bodyspray gebruikt kan worden bij spataders. Onderzoek heeft aangetoond dat Hamamelis hydrolaat effectief helpt bij chronische huidontstekingen (o.a. atopische dermatitis). Met een frisse, kruidige geur.


 

Toepassingen:

Naast het gebruik voor de huid, kennen hydrolaten nog meer toepassingen:

In bad: voor een heerlijke geur, om te ontspannen of geneeskrachtig bij o.a. aambeien en eczeem.
Als kompres: bij kneuzingen, verbrandingen, koorts of spataders.
Als spray: als roomspray geeft het de ruimte een subtiele geur en zuivert en bevochtigt het hydrolaat de lucht (ideaal bij droge lucht door airconditioning en centrale verwarming). Het geeft kleding een heerlijke, frisse geur.
Op reis: ideaal om mee te nemen op reis en de lucht te bevochtigen en te zuiveren in bijv. je auto of de hotelkamer.
Inwendig: in het eten, in gebak of in dranken (bijv. water of thee). 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »