Ingrediënten die je niet in natuurlijke cosmetica vindt

  • Geplaatst op
Ingrediënten die je niet in natuurlijke cosmetica vindt

Natuurlijke cosmetica kenmerkt zich naast de natuurlijke ingrediënten, ook doordat er bepaalde ingrediënten worden weggelaten. En dat is niet zomaar. In deze blogpost vertel ik je wat parabenen, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate en minerale oliën zijn en waarom je ze beter kunt vermijden.

Parabenen

Parabenen zijn chemische stoffen die als conserveringsmiddel in cosmetica worden gebruikt. Parabenen verlengen de houdbaarheid van een product door de groei van schimmels en andere micro-organismen te voorkomen. Ze zijn de meest gebruikte conserveringsmiddelen in cosmeticaproducten, omdat ze goedkoop en zeer effectief zijn. In de ingrediëntenlijst zijn ze gemakkelijk te herkennen onder de volgende namen: propylparaben, butylparaben, methylparaben of benzylparaben.
 

Parabenen dringen gemakkelijk door de huid en worden in het bloed opgenomen. Er is bewezen dat ze in het lichaamsweefsels kunnen voorkomen. Parabenen kunnen oestrogeen, het primaire vrouwelijke geslachtshormoon, nabootsen en hierdoor de hormoonhuishouding beïnvloeden.
 

Bij een kleinschalig onderzoek in 2004 van Dr. Philippa Darbre  werden bij 19 van de 20 vrouwen sporen van 5 verschillende parabenen in borstkankertumoren aangetroffen. Naar aanleiding van dit onderzoek trokken veel mensen de conclusie dat parabenen dus borstkanker kunnen veroorzaken. Dr. Darbre trekt zelf deze conclusie niet, maar heeft wel verder onderzoek gedaan of er een verband is tussen parabenen en borstkanker. Klik hier voor haar meest recente onderzoek.
Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat er in borstkankertumoren vaak parabenen worden aangetroffen. Bovendien kunnen parabenen een allergische reactie veroorzaken.
 

Er zijn ook wetenschappers die van mening zijn dat parabenen ongevaarlijk zijn. Ook de KWF Kankerbestrijding oordeelt dat er geen oorzakelijk verband is tussen parabenen en borstkanker.
 

Er is dus nog geen duidelijkheid of parabenen nu schadelijk zijn of niet. En zolang we dat niet weten kunnen we maar beter voorzichtig zijn toch? Better safe than sorry.

 

Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES) zijn sterk reinigende ingrediënten, ze verwijderen vet en vuil van je huid. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat het product lekker schuimt. Je vind ze in onder andere shampoos, tandpasta’s, doucheproducten en zepen. Zowel SLS als SLES kunnen afkomstig zijn van petroleum (aardolie), maar er zijn ook SLS en SLES op plantaardige basis.
 

SLS reinigt zo krachtig dat het je huid ook ontdoet van de natuurlijke oliën. Het schaadt dus de natuurlijk beschermlaag van de huid. Met als gevolg een grote kans op een geïrriteerde en droge huid. Bovendien is het ook schadelijk voor het waterleven.
 

SLES is iets minder heftig als SLS, maar SLES heeft weer een ander probleem. SLES is de geëthoxyleerde (alcoholische) vorm van SLS (vandaar ook Sodium Laureth Sulfate). Tijdens dit omzettingsproces ontstaat 1,4 dioxane als bijproduct. Van 1,4 dioxane is bekend dat het bij dieren kankerverwekkend is en mogelijk ook bij mensen.

 

Minerale oliën

Minerale oliën zijn een chemische ingrediënten en afkomstig van aardolie/petroleum. Voor cosmetisch gebruik worden ze geraffineerd en gezuiverd. De meest bekende namen voor minerale oliën zijn vaseline en paraffine. Ze worden veel gebruik in cosmetica, bijvoorbeeld in lipbalsems, gezichtscrèmes en bodylotions.
 

In cosmetische producten zorgen minerale oliën voor een vetlaagje op de huid dat de huid afsluit. De huid voelt hierdoor zacht aan en het zorgt ervoor dat de huid geen vocht verliest. Maar het doet niets voor je huid. Zodra het van je huid af is, is je huid weer net zo als ervoor. Tenzij je het langer gebruikt. Want doordat minerale oliën de huid afsluiten verstoren ze de natuurlijke huidbarrière en remmen ze het regeneratieproces van de huid.
Als je stopt met het gebruik van minerale oliën herstelt de natuurlijke huidbarrière zich. Dit herstelproces gaat vaak samen met jeuk, ontstekingen en een erg droge huid. Het gaat dus even slechter voordat het beter gaat.
 

In tegenstelling tot minerale oliën lijken plantaardige oliën op de natuurlijke vetten van je huid. Hierdoor worden deze oliën goed door de huid opgenomen. Plantaardige oliën voeden, kalmeren, hydrateren en verzorgen je huid.
 

Minerale oliën vind je op de INCI-lijst onder de volgende namen: Mineral Oil, Petrolatum, Vaseline, Paraffinum Liquidum, Paraffinum Subliquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin
 
 

De natuurlijke cosmetica bij Natuurlijk ZUIVER bevat deze stoffen niet!

Alle producten die je op Natuurlijk ZUIVER vindt zijn vrij van parabenen, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate en minerale oliën.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »