Alles over de verzorging van je baby

  • Geplaatst op
Alles over de verzorging van je baby

De huid van een baby is nog niet volledig ontwikkeld en heeft daarom speciale verzorging nodig. Maar wat maakt de huid van een baby anders dan die van jou? En hoe verzorg je die kwetsbare huid optimaal? Welke producten moet je in huis hebben en welke zijn overbodig? Je leest het in dit artikel.

Wat maakt de huid van een baby anders?

Na negen maanden in jouw buik, moet jouw baby zich aanpassen aan het leven daarbuiten. Ook de huid moet zich aanpassen. In het derde trimester van de zwangerschap wordt de Vernix Caseosa gevormd. Dit is een witte, vetachtige laag die ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt en goed beschermt is tegen bacteriën en ziektekiemen. Bovendien helpt het bij het reguleren van de temperatuur en verlaagt het de pH-waarde van de huid. De eerste dagen na de geboorte wordt de babyhuid door de Vernix Caseosa beschermd en verzorgd. Daarna is het echter belangrijk om de babyhuid goed te verzorgen.  De huid van een baby is immers nog niet volgroeid. De huid is vijf keer dunner dan die van een volwassene, de beschermende zuurmantel is nog niet voldoende ontwikkeld en staan de huidcellen verder van elkaar af. Hierdoor is de babyhuid extra gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals: infecties, wasmiddelen, contact met water, parfum en droge, koude lucht.

Ook de zweetklieren van een baby zijn nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kunnen zij hun eigen temperatuur niet goed reguleren. Pas vanaf twee jaar zijn kinderen in staat om door middel van zijn of haar zweetklieren de lichaamstemperatuur te reguleren.

Naast dat de huid van een baby heel gevoelig is, is het huidoppervlak van een baby ten opzichte van het gewicht zo’n 3 tot 5 keer groter dan bij een volwassene. Dit heeft tot gevolg dat er relatief meer stoffen uit verzorgingsproducten door de huid opgenomen worden. Doordat de huid van een baby nog zo kwetsbaar is komen stoffen ook veel makkelijker in het lichaam. Extra belangrijk dus om goed voor de huid van je kleintje te zorgen.

Hoe verzorg je de babyhuid het best?

Wassen
 

Was je baby zeker niet te vaak, vooral niet als hij of zij nog erg klein is. Door je baby te vaak te wassen droogt de huid uit. Twee à drie keer per week je baby in bad doen is voldoende. Was je baby met een natuurlijke baby olie in plaats van met zeep. Door een scheutje babyolie in het badwater te gieten, houd je de huid van je kleintje soepel en zacht. Om te voorkomen dat de olie op het water gaat drijven kun je de olie eerst mengen met water (in een klein bakje of bekertje) en het daarna in het water gieten. Als je baby 3 à 4 maanden oud is, kun je een milde wasgel of zeep in plaats van de babyolie gebruiken.
 

Afdrogen
 

Omdat de babyhuid zo gevoelig is, moet je extra voorzichtig zijn bij het afdrogen. Het beste is om je baby droog te deppen (niet wrijven!) met een hydrofiele doek. Alle huidplooien moeten goed droog zijn. Als de huid droog is kun je die insmeren met een milde bodylotion of (als de huid erg droog is) een vette crème.
 

Naar buiten
 

Als je met je baby naar buiten gaat in de koudere maanden is het verstandig om de huid goed te beschermen tegen kou en wind. Smeer hiervoor de huid die in contact komt met de buitenlucht in met een babycrème.

En als de zon schijnt: het is beter om je kleintje de eerste zes maanden helemaal uit de zon te houden. De babyhuid kan nog geen pigment aanmaken om zich zo te beschermen tegen de zon. Na de eerste zes maanden is het erg belangrijk om de baby goed te beschermen tegen zonlicht. Gebruik in ieder geval een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »