Hoofdroos: wat is het en wat doe je er aan?

  • Geplaatst op
Hoofdroos: wat is het en wat doe je er aan?

Van die vervelende witte schilfers op je mooie donkere blazer. Jeuk op je hoofd terwijl het je helemaal niet uitkomt. Grote kans dat je hoofdroos hebt. De kans is minder groot dat je weet wat het veroorzaakt en verergert en wat je er aan kunt doen om hoofdroos te verminderen. Wil jij dat wel weten? Lees dan snel door en krijg het antwoord op je vragen. Bovendien laat ik je zien welke natuurlijke anti-roos shampoos Natuurlijk ZUIVER jou te bieden heeft.

Het hoe, wat en waarom van hoofdroos

Hoofdroos heeft niets met je haar te maken, maar alles met je hoofdhuid. Je huid vernieuwt zich ongeveer iedere 21 dagen. Ook je hoofdhuid. De oude huidcellen worden af gestoten. Die huidcellen zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kan zien. Maar als je roos hebt gaat die vernieuwing twee keer zo snel en heb je dus ook twee keer zoveel dode huidcellen die loslaten. En die plakken aan elkaar en vormen schilfers die je helaas wel ziet.
 

Roos is het meest voorkomende hoofdhuidprobleem, de helft van alle mensen krijgt ermee te maken. Meestal begint roos in de puberteit en gaat het weer weg rond je vijftigste levensjaar. Als je last van roos hebt ben je dus zeker niet de enige.
 

Waarom de één wel last heeft van hoofdroos en de ander niet is niet precies bekend. Waarschijnlijk heeft het te maken met Pityrosporum ovale (Malassezia furfur), een gist dat bij iedereen voorkomt. Als je roos hebt is dit gist echter veel meer aanwezig. Waarom dat gist bij de één veel meer voorkomt dan bij de ander is niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat roos erfelijk bepaald is. Stress, hormonale veranderingen, agressieve shampoos, contactallergieën en droge lucht kunnen ook een oorzaak voor roos zijn.
 

Er zijn twee vormen van hoofdroos: je hebt droge en vette hoofdroos.
Door een verhoogde talgproductie zijn de schilfers bij vette hoofdroos vet en gelig van kleur. Ze stapelen zich op je hoofdhuid en blijven in je haren hangen. Vaak heb je bij vette roos ook last van jeuk.
Bij droge roos is je hoofdhuid droog, zijn de schilfers klein en dwarrelen ze naar beneden als sneeuw. Vaak wordt droge roos veroorzaakt door droge lucht, agressieve shampoos of haarstylingsproducten en/of kou.

Wat kun je er aan doen?

Nu je weet wat roos is en wat de oorzaken (kunnen) zijn, wil je natuurlijk graag weten wat je er aan kunt doenNaast een anti-roos shampoo zijn er zeker meer dingen die je kan doen om roos tegen te gaan. Zoals:

Masseer je hoofdhuid tijdens het wassen om schilfering te verminderen.

Spoel haarverzorgingsproducten goed uit zodat er geen resten in het haar achterblijven die je hoofdhuid kunnen irriteren.

Kou en droge lucht verergeren hoofdroos vaak. Zonlicht geeft juist herstel. Geniet dus lekker van de zon (natuurlijk wel met mate;)).

Gebruik geen agressieve producten om je haar te stylen en verzorgen.

Als je hoofdhuid rood is en duidelijk geïrriteerd of als er niets veranderd als je een anti-roos shampoo gebruikt heb je waarschijnlijk meer dan roos. Als je twijfelt, ga dan naar je huisarts.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »