Alles over huidtypes en huidcondities - Deel 1

  • Geplaatst op
Alles over huidtypes en huidcondities - Deel 1

Om je huid goed te kunnen verzorgen is het belangrijk dat je weet welk huidtype je hebt en in welke conditie je huid is. Maar veel vrouwen weten niet wat hun huidtype of huidconditie is. Jij ook niet? In deze blogpost leg ik het verschil huid tussen een huidtype en een huidconditie en vertel ik je meer over de verschillende huidtypes en –condities.

Wat is het verschil tussen een huidtype en een huidconditie?

Een huidtype is een stabiele toestand en is genetisch bepaald. Welk huidtype je hebt ligt aan de hoeveelheid talg je de huid produceert. Produceert je huid veel talg dan heb je een vette huid, produceert je huid weinig talg dan heb je een droge huid. Het gebruik van cosmetica zal aan je huid niets veranderen.
 

Een huidconditie is de staat waarin je huid op dit moment verkeerd en is van veel factoren afhankelijk. Zo kunnen zon, stress, voeding, ziekte en hormonen je huidconditie veranderen. De verschillende huidcondities kunnen bij ieder huidtype voorkomen. Zo kun je met je droge huid ook een onzuivere huid hebben en kan een vette huid ook vochtarm zijn.


Welke huidtypes zijn er?

Vette huid
 

Een vette huid heeft een verhoogde talgproductie waardoor de huid glimt en vettig aanvoelt. Gedurende de dag verergert dit. De huid is dikker en heeft zichtbare, grove poriën. Door de verhoogde talgproductie heeft de vette huid vaak last van mee-eters en puistjes.
 

Klik hier om naar de huidverzorging speciaal voor de vette huid te gaan.
 

Droge huid 
 

Doordat de droge huid juist een lage talgproductie heeft, ziet de huid er dof en mat uit. De droge huid heeft kleine poriën en is snel rood en geïrriteerd. Dit huidtype vertoont veel fijne lijntjes. Na een wasbeurt voelt de huid vaak onprettig en trekkerig aan.
 

Klik hier om naar de huidverzorging speciaal voor de droge huid te gaan.

 
Gecombineerde huid 
 

De gecombineerde huid heeft een wat vettere T-zone (voorhoofd, neus en kin) en de rest van het gezicht is wat droger.
 

Klik hier om naar de huidverzorging speciaal voor de gecombineerde huid te gaan.
 

Normale huid 
 

Een normale huid is zacht en soepel en heeft een mooie natuurlijke glans. De poriën zijn zichtbaar, maar niet groot. De huid heeft weinig last van oneffenheden.
 

Klik hier om naar de huidverzorging speciaal voor de normale huid te gaan.
 

 

Welke huidcondities zijn er?

Onzuivere huid
 

De onzuivere huid herken je aan onder andere puistjes, mee-eters en grove poriën. Bij een onzuivere huid zijn de poriën aan de oppervlakte van de huid verstopt door de combinatie van een te hoge talgproductie en dode huidcellen. Als hier bacteriën bijkomen ontstaat een ontsteking, et voilà: een puistje.  Een onzuivere huid komt vooral bij tieners voor, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Vaak is een onzuivere huid ook een vette huid, maar het kan bij andere huidtypes voorkomen. Er zijn altijd meerdere oorzaken van een onzuivere huid. Hormonen en erfelijke aanleg spelen een grote rol bij het ontstaan van een onzuivere huid. Maar ook stress, te veel zon, verkeerde verzorgingsproducten, bepaalde medicijnen en een ongezond voedingspatroon kunnen een onzuivere huid triggeren.
 

Klik hier om naar de huidverzorging speciaal voor de onzuivere huid te gaan.
 

Vochtarme huid
 

De vochtarme huid heeft een tekort aan vocht (en dus niet aan vet) en kan bij ieder huidtype voorkomen, ook bij een vette huid. Deze huidconditie kenmerkt zich door hele fijne (droogte-) lijntjes. De oorzaak is een aangetaste barrièrefunctie van de huid. Dit kan uitwendig zijn door o.a. verkeerde verzorgingsproducten, weersinvloeden, te veel douchen en baden en airconditioning. Maar de barrièrefunctie kan ook inwendig aangetast zijn. De huid kan hierdoor bijvoorbeeld geen water vasthouden of het transport van water uit de onderste huidlagen naar de bovenste huidlagen is niet snel genoeg. 
 

Klik hier om naar de huidverzorging speciaal voor de vochtarme huid te gaan.
 

Gevoelige huid
 

Rode vlekjes, bultjes, jeuk of een schrale huid zijn kenmerken van een gevoelige huid. Bij deze huidconditie heeft de huid een lage weerstand tegen irriterende stoffen. Vaak speelt erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan van een gevoelige huid. Maar ook teveel en verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten, stress, medicijnen, een allergie voor een bepaalde stof in cosmetica of make-up, voeding en ouderdom kunnen de oorzaak zijn. 
 

Klik hier om naar de huidverzorging speciaal voor de gevoelige huid te gaan.
 

Rijpere huid
 

Een huidconditie waar iedereen mee te maken krijgt: de rijpere huid. Bij het verouderen van de huid gaat het niet alleen om het krijgen van rimpels. Verslapping van de huid, een vale en doffere huid, pigmentvlekjes, adertjes, droge plekjes en vergrote poriën horen er ook bij. Er zijn twee vormen van huidveroudering, de natuurlijke, intrinsieke huidveroudering en de extrinsieke huidveroudering door invloeden van buitenaf.
 

De natuurlijke huidveroudering

De oorzaak van natuurlijke huidveroudering ligt in onze genen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Zo wordt de celdeling steeds trager. Door de tragere celdeling duurt het langer voordat de huid zich kan herstellen. Ook wordt de doorbloeding van de huid minder en daarmee de aanvoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. De huid gaat minder collageen produceren en neemt het vermogen van de huid om vocht vast te houden af. Op deze vorm van huidveroudering hebben we geen invloed.
 

De extrinsieke huidveroudering

Het goede nieuws is dat we op de extrinsieke huidveroudering, de huidveroudering van buitenaf, wel invloed hebben. De belangrijkste oorzaak van extrinsieke huidveroudering is de zon. Daarnaast zorgen ook o.a. luchtvervuiling, stress, roken, alcohol en suikers voor extrinsieke huidveroudering.
 

Klik hier om naar de huidverzorging speciaal voor de rijpere huid te gaan.
 

 

In deel 2 van ‘Alles over huidtypes en huidcondities’ geef ik je tips over hoe je per huidtype of –conditie je huid het beste kunt verzorgen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »