Alles over zonbescherming

  • Geplaatst op
  • Door Carin
Alles over zonbescherming

Met de zomervakantie op komst is de kans groot dat je weer zonbescherming aan gaat schaffen. Maar waar moet je op letten bij de aankoop van een zonnebrandcrème? Wat zegt het begrip ‘SPF’ nu precies, wat is het verschil tussen chemische of minerale filters en wanneer smeer je genoeg? Dit artikel geeft antwoord op jouw vragen!

UV-straling

Voor we het gaan hebben over zonbescherming is het belangrijk eerst wat te weten over ultraviolette straling, ofwel UV-straling. De UV-straling die ons bereikt bestaat voor het overgrote deel uit UVA en voor een klein gedeelte uit UVB.
De ‘A’ van UVA-straling staat voor ‘aging’. UVA-straling is altijd aanwezig en dringt door glas en wolken heen. Deze vorm van straling dringt het diepst in de huid door en speelt een belangrijke rol bij de beschadiging en veroudering van de huid.
De ‘B’ van UVB-straling staat voor ‘burning’. UVB-straling zorgt ervoor dat we bruin worden en dat we verbranden. Ook zorgt het voor de aanmaak van vitamine D.

SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor, oftewel de zonbeschermingsfactor. De waarde geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Als je normaal gesproken 10 minuten in de zon kan zitten zonder te verbranden, zou je met een zonnebrandcrème met SPF 15 anderhalf uur (10x15) in de zon kunnen blijven voordat je verbrandt. Het is overigens niet zo dat een zonnebrandcrème met SPF30 dubbel zo goed beschermt als een crème met SPF15. Een product met SPF15 beschermt voor 93.3% tegen UVB-straling en een product met SPF30 tegen 96.7% van de UVB-straling. Factor 50 beschermt tegen 98% van de UVB-straling. Het is bovendien goed om te weten dat er geen enkel filter is wat je volledig tegen de zon beschermt. De SPF gaat alleen over de bescherming tegen UVB-straling. Let er daarom goed op dat je zonbeschermingsproduct ook tegen UVA-straling beschermt. 

Minerale en chemische filters

Om de huid te beschermen tegen de zon bevat een zonbeschermingsproduct minerale en/of chemische filters.
Minerale filters blijven boven op de huid en vormen daar een beschermend laagje wat de straling van de zon weerkaatst. Doordat ze bovenop de huid blijven komen er geen schadelijke stoffen in het lichaam. Bovendien is de kans op een allergische reactie erg klein. Een nadeel van minerale filters is dat ze vaak een witte waas op de huid achterlaten. Titanium dioxide en zink oxide zijn minerale filters.
Chemische filters worden door de huid opgenomen en kunnen zo in het bloed terechtkomen. Ze bevatten mogelijk hormoonverstorende stoffen. Sommige chemische filters kunnen door reactie op zonlicht vrije radicalen doen ontstaan, waardoor huidcellen kunnen beschadigen. Bovendien kunnen chemische filters een allergische reactie of irritatie veroorzaken. Voorbeelden van chemische filters zijn: octyl methoxycinnamate, avobenzone, octocrylene en oxybenzone.

Uniek is de Sublimating Sun Oil Spray SPF20 van Biosolis. Dit product maakt geen gebruik van minerale of chemische filters, maar beschermt de huid met karanja olie.

Zonkracht

Veel mensen bepalen of ze zonbescherming gebruiken en zo ja, welke factor, aan de hand van de temperatuur van die dag. Maar de temperatuur zegt niet zoveel. Veel belangrijker is het om de zonkracht in de gaten te houden. De zonkracht geeft aan hoeveel ultraviolette straling de aarde bereikt. De hoeveelheid UV-straling is afhankelijk van bewolking, stand van de zon, vocht of stof in de atmosfeer en de dikte van de ozonlaag. De zonkracht verhoudt zich tot de snelheid waarmee de huid verbrandt. Afhankelijk van jouw huidtype kun je bij zonkracht drie 35 tot 25 minuten in de zon blijven en bij zonkracht zeven maximaal een kwartier. In Nederland kan de zonkracht variëren van 1 tot 8. In Zuid-Europa kan de zon echter gemakkelijk een zonkracht van 9 of 10 behalen. Vanaf zonkracht drie is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. In Nederland heeft de zon vanaf april tot oktober minstens zonkracht drie.

Royaal smeren

De kans is groot dat je te weinig zonnebrandcrème gebruikt. Vaak smeren we maar een kwart van de benodigde hoeveelheid crème en zijn daardoor ook veel minder goed beschermt dan we denken. Om de daadwerkelijke SPF-bescherming van de zonnebrandcrème te krijgen is het nodig om 2 mg/cm2 gelijkmatig aan te brengen. Dit houdt in dat je 1 theelepel voor je gezicht gebruikt, 2 theelepels per arm of been en voor je romp in totaal 8 theelepels.  

Zonbescherming bij Natuurlijk ZUIVER

Met uitzondering van de zonbescherming van Annemarie Börlind bevatten alle zonbeschermingsproducten die Natuurlijk ZUIVER verkoopt minerale filters. O ja, en met uitzondering van de Biosolis Sublimating Sun Oil Spray SPF20 natuurlijk. De zonbescherming van Annemarie Börlind bevat veilige chemische filters als Tinosorb S, Ethylhexyl Triazone, Avobenzone en Uvinul-A-Plus. Het assortiment natuurlijke zonbescherming omvat merken als Lavera, Biosolis, Alphanova SUN, Lovea en Alga Maris en biedt voor iedereen genoeg keus. Zonnebrandcrème met een tintje, zonnebrandcrème voor baby’s of lippenbalsem met SPF: Natuurlijk ZUIVER heeft het allemaal. Klik hier om naar ons assortiment zonbescherming te gaan.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »