Alles over huidtypes en huidcondities - Deel 2

  • Geplaatst op
Alles over huidtypes en huidcondities - Deel 2

In deel 1 van ‘Alles over huidtypes en huidcondities’ legde ik het verschil huid tussen een huidtype en een huidconditie en vertelde ik je meer over de verschillende huidtypes en –condities. In deel 2 geef ik je tips over hoe je per huidtype of –conditie je huid het beste kunt verzorgen. Benieuwd? Lees snel verder.

Vette huid

Als je een vette huid hebt is het heel belangrijk dat je je huid goed reinigt. Zo voorkom je verstopte poriën. Vermijd te agressieve producten. Deze verwijderen teveel talg, waardoor je je huid stimuleert om extra talg aan te maken. En dat wil je juist niet. Gebruik dus een milde, speciaal voor de vette huid geschikte gezichtsreiniger.
Voor de vette huid zijn producten met salicylzuur een goede tip. Salicylzuur is afkomstig van de schors van een wilg. Het heeft exfoliërende werking en dringt door in de poriën en lost daar talgophopingen op. 
Ook bij een vette huid is het belangrijk om een hydraterende crème te gebruiken. Anders heb je de kans om naast een vette ook een vochtarme huid te krijgen. Gebruik een crème die speciaal ontwikkeld is voor de vette huid.
 
 

Droge huid

Met een droge huid gebruik je het best een rijke, zachte gezichtsreiniger. Vermijdt sterke geurstoffen en uitdrogende alcohol. Je vindt de alcohol die je huid kan uitdrogen en irriteren onder de volgende namen in de ingrediëntenlijst: alcohol denat, ethyl alcohol, methanol, ethanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Staat deze soort alcohol als een van de laatste ingrediënten in de lijst vermeldt, dan is de concentratie zo laag dat je je er geen zorgen over hoeft te maken. Naast uitdrogende alcoholsoorten zijn er ook alcoholsoorten die vocht in de huid vasthouden, de zogenaamde ‘vette’ alcoholen. Deze zijn natuurlijk geen probleem.
Naast een zachte gezichtsreiniging is het belangrijk om de huid goed te beschermen en te voeden met een rijke, voedende dagcrème en nachtcrème. Zeker in de winter is het belangrijk om je huid extra te voeden door bijvoorbeeld een serum onder je nachtcrème te gebruiken.


Naast het mild reinigen, beschermen en voeden van de huid is het ook belangrijk om een aantal factoren te vermijden. Stel je huid bijvoorbeeld niet te lang bloot aan heet water, met andere woorden: douche niet te vaak en/of te lang. Koud weer in combinatie met een droge lucht (doordat de verwarming binnen aanstaat) zorgt er voor dat je huid erg uitdroogt. Om dit te voorkomen kun je een bakje met water op de verwarming plaatsen of een luchtbevochtiger gebruiken.
 
 

Gecombineerde huid

Dit huidtype is lastig om te verzorgen, omdat je in feite twee verschillende huidtypes hebt. En je wilt voorkomen dat de vette delen nog vetter worden, of dat de droge delen nog droger worden. Je kunt de gecombineerde huid op twee manieren verzorgen. Je kunt gebruik maken van huidverzorging die speciaal voor dit huidtype is ontwikkeld. Maar je kunt ook het vette gedeelte behandelen als een vette huid en het droge gedeelte als een droge huid. Om je gezicht te reinigen en te tonifiëren kun je het best voor milde producten gaan.
 
 

Normale huid

Het verzorgen van de normale huid is vrij eenvoudig, maar wel heel belangrijk om de huid gezond en mooi te houden. De beste manier om de normale huid te verzorgen is met zachte, effectieve producten die geschikt zijn voor dit huidtype.  
 
 

Onzuivere huid

Een onzuivere huid is altijd een overgevoelige en geïrriteerde huid. Het is dus belangrijk om milde huidverzorging te gebruiken, zonder parfum en gedenatureerde alcohol. Reinig je huid goed, maar niet te vaak. Scrubs kun je beter vermijden, gebruik liever een milde peeling of exfoliant.


Een ingrediënt dat echt wat kan doen bij een onzuivere huid is salicylzuur. Het heeft exfoliërende werking en dringt door in de poriën en lost daar talgophopingen op. Als je merkt dat het je huid wat irriteert is het goed om het langzaam op te bouwen. Ook verdunde tea tree olie (verdun het bijvoorbeeld met jojoba olie) kan helpen bij een onzuivere huid. Gebruik het dan wel alleen op de aangedane plekken (puistjes en ontstekingen). Andere ingrediënten die kunnen helpen bij een onzuivere huid zijn onder andere vitamine C, niacinamide (vitamine B3), groene thee, zoethout en vitamine E.


Hoe moeilijk het voor jou misschien ook is, blijf van je huid af. Je handen zitten vol bacteriën die ontstekingen verergeren en voor vervelende littekens zorgen.


Ook voeding kan een grote rol spelen bij een onzuivere huid. Probeer melk(producten) en suiker zoveel mogelijk te vermijden.  Melk bevat hormonen die de talgproductie verhogen. Producten met een hoog suikergehalte zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam gaat dit tegen door insuline te produceren. Dit stimuleert de aanmaak van mannelijke hormonen en die zorgen op hun beurt weer voor een verhoogde talgproductie.
 
 

Vochtarme huid

Als je een vochtarme huid hebt zijn er twee punten waar je aan kunt werken. Het belangrijkste is dat je er voor zorgt dat de huidbarrière zich weer herstelt. Een gezonde huidbarrière zorgt ervoor dat het vocht in de huid wordt vastgehouden en dat de huid zijn werk beter kan doen. Om de huidbarrière te herstellen is het belangrijk om factoren die de huidbarrière beschadigen te vermijden. Denk daarbij aan te vaak douchen, agressieve cosmetica en te veel scrubben. Daarnaast helpen stoffen als vitamine C, niacinamide (vitamine B3) en panthenol (provitamine B5) de huidbarrière herstellen.
 

Naast het herstellen van de huidbarrière is het goed om hydraterende ingrediënten te gebruiken die in de huid vocht binden. Misschien wel hydraterend ingrediënt nummer 1 is hyaluronzuur. Maar ook glycerine, collageen, lanoline (wolvet) en plantaardige oliën (denk aan argan olie of jojoba olie) zijn goede hydraterende ingrediënten. Om je huid extra te hydrateren kun je een serum of  plantaardige olie (kies een olie die goed bij je huidtype past) onder je nachtcrème gebruiken.
 
 

Gevoelige huid

Gebruik bij een gevoelige huid milde, natuurlijke producten zonder parfum en gedenatureerde alcohol. Kunstmatige geur- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen kunnen je huid alleen maar onnodig irriteren. Huidverzorging met bijvoorbeeld het NaTrue of BDIH-keurmerk gebruiken alleen natuurlijke parfum, maar ook die parfums kunnen je huid irriteren. Als je een echt gevoelige huid hebt, kun je het best parfumvrije producten gebruiken. Urtekram, Santaverde en Weleda hebben bijvoorbeeld gezichtsverzorging zonder parfum. Maar ook de meeste oliën bevatten geen parfum.
 

Misschien denk je dat natuurlijke cosmetica altijd goed voor je huid is. Maar ook natuurlijke ingrediënten kunnen je huid irriteren en ook op natuurlijke ingrediënten kun je allergisch reageren. Natuurlijke ingrediënten die de gevoelige huid kunnen irriteren zijn: tea tree olie, lavendel, eucalyptus, muntachtige stoffen, bergamot, kamfer, citrusachtige stoffen,  geranium, toverhazelaar en ylang ylang.
 

Ga na of je de oorzaak van je gevoelige huid kunt vermijden. Misschien betekent dat voor jou dat je bepaalde voeding moet laten staan of dat je meer rust moet nemen en minder stressen. Als een bepaald ingrediënt in je cosmetica de boosdoener is van je gevoelige huid, probeer dan te ontdekken welk ingrediënt dit is. Als je een nieuw product wilt gebruiken is het slim om het eerst te testen aan de binnenkant van je elleboog.
 

En tot slot: scrubs irriteren je huid en dien je dus ook te vermijden. Je kunt beter een milde exfoliant of peeling gebruiken.

 

Rijpere huid

De belangrijkste huidveroudering ontstaat door de zon. Wil je dit dus tegengaan dan is het belangrijk om een goede zonnebrandcrème te gebruiken. Kies een zonnebrand die je huid zowel tegen UVA als UVB-straling beschermt. Je kunt kiezen voor een gezichtscrème met zonbescherming, maar in de zomer kun je beter kiezen om een aparte zonnebrand te gebruiken. En natuurlijk de volle zon zoveel mogelijk mijden in de zomer.


Naast zonbescherming zijn antioxidanten belangrijk in de strijd tegen huidveroudering. Antioxidanten gaan huidschade door vrije radicalen tegen. Vrije radicalen ontstaan door bijvoorbeeld de zon, stress en roken. Goede antioxidanten in huidverzorging zijn bijvoorbeeld: vitamine C, granaatappelolie, co-enzym Q10 en vitamine E. Maar het is ook belangrijk om veel voeding met antioxidanten binnen te krijgen. Denk daarbij aan groenten, fruit en noten.


Met het ouder worden wordt de huid ook droger. Een vette huid wordt minder vet en een droge huid wordt nog droger. Tijd om je huidverzorging aan te passen en te kiezen voor crèmes die de huid goed voeden en hydrateren. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »